EFT (emotionele Freedom Techniques)

WAT IS EFT?

EFT is de afkorting van Emotional Freedom Techniques. Deze techniek werd in de jaren ’90 van de vorige eeuw door de Amerikaan Gary Craig ontwikkeld.

EFT is een methode om negatieve emoties, angsten en pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden los te laten. De techniek is gebaseerd op de theorie dat alle negatieve emoties door een soort kortsluiting, ergens in het lichaam, worden veroorzaakt.

Door het kloppen met de vingertoppen op bepaalde meridiaanpunten wordt de storing opgeheven. Je krijgt met EFT toegang tot diepere bewustzijnslagen. De energie kan weer vrij stromen. Het is een soepel, dynamisch, pijnloos en effectief proces en de resultaten zijn blijvend.

“Er gebeurt niets tot iets beweegt, alles is energie.” – Albert Einstein

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een vrij jonge helingtechniek, gebaseerd op de eeuwenoude gezondheidsleer uit het oosten. Het combineert cognitieve therapie in de vorm van Neuro-Linguïstisch Programmeren  (waarbij je leert kwesties hardop te benoemen) met acupressuur (de vorm van acupunctuur waarbij geen naalden worden gebruikt). De methode is gericht op het wegnemen van verstoringen in het energiesysteem van het lichaam. Deze verstoringen zorgen ervoor dat je (hevige) emoties voelt en blijft voelen over bepaalde gebeurtenissen en situaties. Ze verhinderen dat je deze emoties kunt loslaten en zorgen voor een onbalans in je energiesysteem.

Het wegnemen van de verstoringen in je energielichaam vindt plaats door het aantikken van uiteinden van energiebanen (meridianen) die zich verspreid over je lichaam bevinden. Door je tijdens het aantikken van de meridiaanpunten bewust te focussen op je probleem of een bepaald deel daarvan, wordt de verstoring in je energiesysteem opgeheven. Wanneer je energiesysteem weer in balans is, dan is de emotionele lading van de gebeurtenis of situatie opgeruimd. De herinnering is nog aanwezig, maar de (emotionele) lading is verdwenen.

EFT behoort tot de energiepsychologie en wordt steeds vaker toegepast door coaches en therapeuten voor het oplossen van vele lichamelijke en emotionele gezondheidsproblemen.

De methodiek is eenvoudig en leidt binnen korte tijd, soms al na enkele minuten, tot aanmerkelijke verbetering. EFT is ook bijzonder geschikt als zelfhulpmethode, want het basisprotocol is gemakkelijk te leren. Let wel, bij heftige emoties of trauma is het verstandig een EFT-sessie te ondergaan bij een ervaren therapeut.

Het doorbreken van grote emotionele barrières kan vaak een lastige uitdaging zijn. Wil je die uitdaging aangaan, dan kan het prettig zijn om tijdens dat proces begeleid te worden. Met begeleiding kom je namelijk sneller tot de kern van je probleem en ervaar je sneller resultaat. Tijdens een EFT-consult bij Centrum Lifepoint in Elst (GLD) helpen we je om de stappen van het EFT-basisprotocol snel onder de knie te krijgen.

Emotional Freedom Techniques (EFT) is een krachtige, snelwerkende en relatief simpele techniek om:

  • je leven op zowel privé als zakelijk niveau te veranderen;
  • je prestaties op sportief, professioneel en seksueel gebied te verbeteren;
  • negatieve emoties en angsten te neutraliseren, te verwerken en los te laten;
  • beperkende gedachten om te zetten en ongewenste patronen te doorbreken;
  • stress te verminderen;
  • fysieke klachten (met mentale oorzaak) op te lossen;
  • doelen te bereiken.

Het doel van EFT is om je keuzevrijheid te geven over je gedachten, gevoelens, en emotionele staat. Het stelt je in staat om je leven te veranderen van waar je nu bent, naar waar je graag zou willen zijn. Het is een gemakkelijk mee te nemen gereedschap, dat je veilig, privé en in alle stilte kunt gebruiken, en ook in situaties die je moeilijk of stressvol vindt.

Je hebt het werkelijk in je vingers.